November 17, 2012

01 Adana sağa çek

24 Kasım 2012 Cumartesi

Neye niyet neye kısmet denecek bir geziydi Adana gezisi; bir Adana'yı gezip göremedik :)

Yolcuğumuzun ilk durağı sağlık sebepleri nedeniyle bir senedir ayrı olduğumuz iş arkadaşımız Mehmet'in eviydi.  Mehmet'i de yanımıza alıp koyulduk Tarsus yollarına. Yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuğun ardından Tarsus merkeze 12 km uzaklıktaki Yediuyurlar olarak da bilinen Eshab-ı Kehf mağarasına varıyoruz. Hristiyan ve Müslümanlarca kutsal sayılan bu mağara ile ilgili çeşitli söylentiler bulunmaktadır.


 Bunlardan biri şu şekildedir: St. Paulus’un Hristiyanlık kurallarını yaydığı tarihlerden uzun bir süre sonra, Arap kaynaklarında Takyanus olarak geçen Roma imparatoru Tarsus’a gelmiş ve çok tanrılı dönemde tek tanrıya inanan 7 genci huzuruna çağırarak, onlara Roma dinine bağlı kalmalarını, aksi taktirde kendilerini öldürteceğini söylemiştir. Tek tanrıya inançlarından vazgeçmek istemeyen gençler, Tarsus yakınlarındaki bu mağaraya sığınmışlar ve orada mucizevi bir şekilde 300 yıl süren bir uykuya yatmışlardır. İçlerinden ilk uyanan Yemliha, yiyecek almak için kente gittiğinde, elindeki paranın çok eski ve anlattıklarının akla uygun olmadığı anlaşılınca, ahali onunla beraber mağaraya giderler.
Ancak mağarada yedi yavru kuşun tünediği bir yuvadan başka bir şey göremezler.


Tarsus merkeze 3 km uzaklıktaki eski adıyla Kydnos şimdiki adıyla Berdan (Soğuk Su) Şelalesi  Çukurova Deltasının ortaya çıkışında ve Tarsus'un kurulmasında önemli rol oynamış bir ırmak. Sıcak yaz günlerinde serinlemek ve lezzetli bir saç kavurma yemek için doğru bir seçenek.



Merkeze vardığımızda ilk olarak Deniz kapısı olarak da bilinen Kleopatra Kapısını ziyaret ediyoruz. Deniz kapısı, Bizans döneminde inşa edilen kapılardan (Dağ Kapısı, Adana Kapısı) ayakta kalan tek antik kapı. Mısır’ın ünlü Kraliçesi Kleopatra’nın Romalı General Antonius ile Tarsus’da buluşmak üzere geldiklerinde, o zamanın limanı olan Gözlükule de büyük bir törenle karşılanarak, Deniz kapısından kente geldikleri söyleniyor.



Hediyelik almak üzere uğradığımız Kırk Kaşık Bedesteni her biri 9 metrekarelik 8 dükkandan oluşuyor. Bedesten adını etrafında Friz süsü olarak kullanılan ve sapsız kaşıklara benzeyen motifler Bedesten'e almış. Dükkanların hepsinin işletmecisi kadın. Çoğunlukla şık takı ve aksesuarların bulunduğu dükkanlardan birinin önüne masalar atılmış. Dikkatlice baktığımızda Kaynar içmeyi denediniz mi yazıyor.  Hemen deniyoruz. Kaynar; tarçın, yeni bahar, zencefil, havlıcan, karafil ve şeker ile kaynatılarak yapılan ve cevizle süslenen oldukça lezzetli bir çay. Gribal hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca lohusa şerbeti olarak biliyor. 



Ulu Camii

Mersin 

Yaprak Tantuni

Mersin Marina Lunapark

İskenderun Pelin Pastanesi

Payas Külliyesi 

Hatay 

Pöç Kasabı