May 26, 2012

Sinop - Gerze - Erfelek

Gençlik kampları vesilesiyle geldiğim Sinop'a bu sefer eşimin işi dolayısıyla tekrar geliyorum. Şanslıyız çünkü yanımda Termik santrallere, Coca Cola Company'e, Efes'e, Doğadan'a karşı olan Gerze'li arkadaşımın evinde misafir oluyor, ve tam bir Sinop'lu gibi 3 gün keyif ve lezzet içinde yaşıyoruz.

Kaleden Deniz Manzarası

Bahar olması sebebiyle Sinop zaman zaman ahmak ıslatan yağmurlu. Kimi zaman ise sis bulutları sarıyor dört bir yanımızı. İşte bu yüzden tam bu yüzden Sinop fotoğraflamaya layık bir şehir oluveriyor. İlk gün kafe hizmeti de bulunan Sinop kalesine çıkıp o inanılmaz manzaraya karşı Türk kahvelerimizi höpürdetiyoruz. Burada bütün gün otursa sıkılmaz insanın canı. Ardından Parmaklar Arasında dizisiyle ününe ğn katan bir çok fikir suölusunun hapis yattışı Sinop Cezaevini ziyaret ediyoruz. Sabahhattin Ali'nin Aldırma Gönül'ün sözlerini yazdığı bu cezaevini gezmeye başlayınca, insanın tüyleri diken diken oluyor.

Görünüşe aldanmayın Cezaevinin dizi için kurulan seti sadece, içler acısı şu anda durum

Cezaevinin hemen karşısında Lonca Kapısından da manzara inanılmaz. Yine burada Sinope doğumlu ve 'Gölge Etme başka ihsan istemem' felsefesiyle farklı bir yaşam sürmüş Diyojen'in heykeli bulunuyor.

Sinop'un içinde görülecek diğer yerler arasında Alaaddin Cami, el işi ve hediyelik eşyaların bulunduğu geniş avlulu Pervane Medresesi, Balatlar Kilisesi bulunuyor.

Sinop sahili oldukça bakımlı, yürümekten keyif alanlar için yolun devamında bir de süpriz var. Sol kolda meşhur Sinop mantısı yenebilir. Sinop'un mantısı mı meşhurmuş diyenlere , şiddetle cevizli mantıyı yemelerini tavsiye ediyorum.

Teyzenin Yeri

Sahilde devam edildiğinde Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılmış Paşa Tabyaları ziyaret edilebilir. 11 top yatağı, cephanelik ve mahzenlerden oluşmaktadır. Tabyaların bulunduğu yerde ayrıca bir de yeşillikler içinde bir restaurant bulunuyor.

Manzaraya doyamayanlar , doğayla içiçe vakit geçirmek isteyenler Sinop civarlarına yönelebilir.

Erfelek'e giderken Baraj gölü fotoğraf molası

Erfelek Şelaleleri özellikle yaz aylarında hardcore trekking yapmak isteyenler için oldukça iddialı bir parkur. Şelale kenarındaki oyuklar ,taş şekillere basarak , iplerele tırmanarak 27 adet şelale tırmanılabilir. Parkurun başında yürüyüş yoluna çıkışlar bulunsada ilerleyen aşamalarda bu bağlantı yoktur, kısacası tırmanmaya başladınız mı dönüş yoktur. Kendinden emin olmayanlara tavsiye edilmez. ( Ek bilgi: Yağmur nedeniyle ıslak zeminde tırmanışı tamamlamamız 3 saat , dönmemiz ise 1 saat sürdü. )

Erfelek Şelalesi - Bu daha başlangıç

Bu kadar hardcore yürüyüş bana çok falza diyenler kendini Türkiye'nin en kuzey ucnu oluştuan İnceburun yolu boyunca ilerleyebilir.  Akliman koyu, Hamsilos olarak bilinen Hamsoros koylarında birer fotoğraf molası verilebilir.



Hamsilos Koyu ve Feneri

Sinop'un denediğim leziz yemekleri:
  • Nokul (üzümlü cevizli, kıymalı ve yoğurtlu)
  • Islama (Tirit)
  • Mısır çorbası
  • Cevizli  - Yoğurtlu Mantı
  • Nuri Dede Simidi