January 19, 2013

Kızkıza Kiev


19 Ocak 2013 Cumartesi

THY ile 99 € gezilerimizin ikincisini bu sefer kızkıza en gidilmeyecek şehre Kiev'e gidirek gerçekleştiriyoruz. Kiev'de konaklamak için genellikle kiralık daireler kullanılıyor, bu amaçla yardımcı olan bir çok site var. Biz de bu sitelerden birinden bir daire kiralıyor fakat merkezden uzakta olduğunu fark edince şehrin göbeği olarak bilinen Nezalejnosti (Özgürlük) Meydanındaki City Center Hosteldeki 4 kişilik odalarda konaklamayı tercih ediyoruz. Hostel 7.katta , apartmana girdiğinizde iğrenç bir çöp ve sidik kokusuyla karşılaşıyor aman Tanrım burada mı kalacağız diyorsunuz. Sonra nefesinizi tutup asansör kendinizi zor atıyor ve 7.kata geldiğinizde oldukça yardımsever ve ilgili hostel personeli ile karşılaşıyorsunuz.  4 kişilik odada kişi başı konaklama 10 €

Hostelden temin ettiğimiz Kiev haritası her yere kolaylıkla yürüyerek gidebileceğimiz hissini veriyor, fakat  Kiev'de bloklar oldukça uzun ve buzla kaplı kaldırımlarda yürümek oldukça güç. Kievliler bile zaman zaman kayıp düşüyor.

Özgürlük Meydanını kesen ve hafta sonları trafiğe kapalı olan Kreshchatyk Caddesi Ukraynanın en ünlü caddesi.  Sovyet mimarisinin yoğunlukla hissedildiği cadde restaurant , cafe ve mağazalarla süslü. Caddenin bir bölümü hediyelik eşya, tatlı ve kurabiye satan standlarlar dolu. Aynı zamanda turist avcısı kostüm giyen gençler fotoğraf çektirmek üzere yanınıza sokulup tabiki ardından para talep ediyorlar.

Kreshchatyk Caddesini kesen Shevshenko Bulvarından yukarı doğru çıkınca Volodimirska Kilisesi ile karşılaşıyoruz. Oldukça hareketli görünen bahçeden içeri girince içerisininde kalabalık olduğunu farkediyoruz. Ukraynalılar oldukça inançlarına sahip çıkan ve dinine bağlı görünüyorlar.

Kilisenin önündeki Ivana Franka Caddesinden devam edip Yaroslavivden aşağı inince şehrin etrafını saran suralardan geriye tek kalan ve şehrin ana giriş kapısı olan 11.yydan Zoloti vorota (Altın Kapı) dikkatimi çekiyor. Müze olarak kullanılan yapı bir süreliğine kapalı imiş.

Önceden internetten aldığımız (http://www.opera.com.ua/en/afisha/) Vienna Waltz bale gösterisini izlemek üzere Taras Shevchenko Ulusal Opera binasına geçiyoruz. Biletler 10-300 grivna arasında değişiyor. (1 TL yaklaşık 5 grivna)

Sırada da gece Kiev'in gece hayatı var. İşte bu noktada bir şok yaşıyor Cuma ve Cumartesi geceleri rezervasyon yapmadan hiç bir yere giremeyeceğimizi 4 gece kulübünü gezdikten sonra öğreniyoruz. Özelliklede 4 kız için kız populasyonun oldukça yüksek olduğu bu memlekette biz single Türk erkeklerinin İstanbul bar girişlerinde gördüğü muameleyi görüyoruz :) Sonunda yarısı bowling yarısı gece kulübü kıvamındaki bir mekanda hiç yoktan iyidir diyerek sabaha kadar eğleniyoruz.

20 Ocak 2013  Pazar

bizim gibi hafta sonu için gelen ve 2 günü olanlar için Hop on Hop off otobüsler çok akıllıca şehri layıkı ile gezebilmek için ama ne yazık ki düşük olan kış sezonunda çalışmıyor bu otobüsler.

Biz alternatif olarak hosteldeki personelin yardımıyla oldukça uygun fiyata taksi hizmeti sunan hususi araçları kullandık. Ortalama 30 - 40 grivna ya bir çok yere turistik noktaya gidebildik. En yüksek verdiğimiz ücret Meydandan havaalanına gidiş olan 140 grivna idi. (28 TL)

Bugünün ilk durağı Pechersk Lavra manastırı , mağaralar manastırı olarak da biliniyor.Unesco dünya mirası listesinde yer alan bu manastırda ilk göze çarpanlar arasında : Aynı zamanda manastırın Giriş kapısı olan kilise (Gate Church of Trinity), Çan kulesi (Belltower), Kurtarıcı Berestrov Kilisesi (Church of Saviour at Berestıv), Tüm Azizler Kilisesi (All Saints Church) ve mağaralar bulunuyor. En etkilieyici ise Nikolay Siadristy Mikro-Minyatür Müzesi. Toplu iğne başı büyüklüğünde bir satranç takımı, iğne deliğinde Küçük Prens figürü ve daha fazlası sadece mikroskop ile görülebiliyor. Giriş 50 grivna.

Pechersk Lavra Manastırı